info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Râmele și compostul


Râmele și compostul

Înapoi la articoleUita de compost ! Foloseste ramele !

ramele

Râmele prezinta o importanta deosebita in formarea compostului, a solului in general. Râmele au capacitatea de a transforma resturile vegetale, prin excretiile acestora, in cel mai bun ingrasamant pentru gradinaritul ecologic, acesta fiind compostul.

La noi in tara cunoastem 2 specii de râme. Cele negricioase, albastrui-verzui, care se gasesc la adancimi mai mari, de pana la 3 m si râmele de culoare rosu-purpuriu, acestea traiesc in straturile superioare ale solului unde consuma materiile vegetale mai putin descompuse, ele regasindu-se si in procesul de compostare. In perioada de seceta prelungita râmele se retrag in straturile adanci, in stratul mineral, incolacite in forma de spirala unde intra in repaus. De aceea, este recomandat ca materia prima pentru compost sa fie regulat udata in perioadele de seceta, dar nu in exces.

Dintre principalele beneficii al râmei, amintim:

– ajuta la marirea cantitatii de substante minerale din sol;

– consuma resturile vegetale, avand un rol foarte important in procesul de compostare;

– restructureaza solul mineral;

– ajuta la aerisirea solului, compostului, acesta avand nevoie de aer pentru realizarea procesului de compostare;

– stimuleaza inradacinarea plantelor;

– imbunatateste circulatia apei in sol;

sporeste rezistenta solului la spalare si eroziune.

In urma consumului de resturi vegetale din lada de compost, in urma procesului de digestie, din materiile organice si vegetale descompuse, precum si din particule de sol, se formeaza argila humica si substantele mucilaginoase, iar masa excretiilor poate ajunge la cantitati impresionante, de la 10 pana la 80 de tone la hectar. Excretiile râmelor ajuta la formarea unui mediu propice pentru bacteriile producatoare de humus, pentru ciuperci si pentru radacinile plantelor.

Excretiile râmelor contin cele mai importante elemente nutritive pentru dezvoltarea legumelor. Fata de un sol normal, acestea au o cantitate de 7 ori mai mare de azot asimilabil, de 11 ori mai mult potasiu, de 2 ori mai mult calciu, de 7 ori mai mult fosfor si de 6 ori mai mult magneziu. Râmele aduc calcarul de la adancimi mai mari si elibereaza carbon si oxigen in urma procesului de digestie. Râmele moarte imbogatesc compostul cu nutrienti, ajutand astfel activitatea biologica a legumelor, acestea vor fi mai sanatoase, mai gustoase si se vor dezvolta mai bine.

Asadar, pentru accelerarea procesului de compostare, nu ezitati sa aduceti cat mai multe râme in lada de compost.
via: https://gardenbio.ro/

Una din cele mai comune greseli ale incepatorilor in vermicomposting este sa creada că orice tip de râme poate fi folosit pentru worm compost sau pot fi păstrate într-un compartiment interior sau cutie în general.

Ramele ideale pentru compostare pe de altă parte sunt denumite "epigeic". Acest grup tinde să trăiască în material bogat organic (nu sol), şi sunt adaptate la aglomerare şi la temperaturi mai calde.

De departe, cea mai comuna varietate de rama de compostare este Eisenia foetida -, de asemenea, cunoscuta ca rama roşie de balegar.

Dacă sunteţi în căutarea ramei pentru a porni propria crescatorie de rame sau crearea de worm compost , acesta este rama cea mai buna pentru tine.

Deci, unde sa dam de unele dintre aceste rame?

Ei bine, există numeroase opţiuni. Este mai simplu (dar mai scump) să le cumperi pur şi simplu. Din pacate , in Romania nu exista inca comercianţi online care sa va vinda rame rosii vrac , dar puteti gasi 2 tipuri de rame rosii la magazinele de momeli vii pentru pescuit ( insa scumpe), pe care le puteti folosi. Mai puteti gasi chiar in gramezile de gunoi de grajd sau la fermierii care au inceput sa-si produca ingrasamantul de rama , cel mai bun ingrasamant biologic.

via: http://surviving-home.blogspot.com/
Participati la discutie:

Despre ce flori si plante mai doriti sa obtineti informatii? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Sponsori