info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Plantele perene


Plantele perene

Înapoi la articolePlantele perene

PERÉN, -A, pereni, -e, adj. (Despre plante) Care traieste si rodeste mai multi ani de-a rândul, având o radacina persistenta din care se dezvolta în fiecare primavara o noua tulpina; vivace, ** Fig. Care are caracter stabil, care dureaza mult timp; durabil. - Din lat. perennis, fr. pérenne. Sursa : DEX '98

9 lucruri de stiut despre plantele perene:

Plantele perene sunt preferate de multe persoane care ingrijesc o gradina pentru ca nu trebuie semanate in fiecare an. O planta perena traieste si rodeste mai multi ani la rand, avand o radacina persistenta din care se dezvolta in fiecare primavara o noua tulpina. Iata cateva caracteristici si sfaturi utile despre ingrijirea unor astfel de plante:

Caracteristici si sfaturi utile
  • Crinii imperiali, narcisele si bujorii pot sa aiba o durata de viata de pana la 70 de ani; ghioceii si viorelele circa 60 de ani; papucul-doamnei, stanjeneii, toporasii sau brumarelele pana la 50 de ani in timp ce crucea-voinicului si primula reinfloresc an de an, aproximativ 30 de ani.
  • Plantele care cresc din bulbi se incadreaza de asemenea in categoria plantelor erbacee perene. Toamna, partea erbacee de la suprafata plantei (frunze, ramuri/tulpini si flori) se ofileste si moare, in timp ce radacinile persista in pamant. Exemple de plante perene cu bulbi: narcisa, laleaua, crinul, gladiola, zambila, dalia, begonia, canna etc.
  • In general, bulbii plantelor perene sunt rezistenti la ger dar perioadele foarte reci ii pot afecta astfel ca este bine sa-i scoti din pamant, sa-i lasi cateva zile sa se usuce dupa care sa-i depozitezi in locuri racoroase si intunecoase pentru a-i replanta in primavara.
  • Plantele perene rezista pe timpul iernii deoarece tuberculii sau radacinile carnoase ale lor retin si stocheaza substantele nutritive necesare.
  • Alege un loc din gradina in care nu prea exista buruieni si radacini de copaci intrucat cresterea si dezvoltarea plantelor perene poate fi chiar stopata de acesti factori.
  • Majoritatea plantelor perene mor daca radacinile lor stau in pamant mereu umed. De aceea, este recomandat sa eviti plantarea florilor perene in zone joase, in care se aduna apa de ploaie.
  • Nu taia tulpinile si frunzele plantelor perene cu bulbi dupa inflorire; lasa-le pana se usuca, chiar daca nu mai produc flori pentru ca acest lucru va ajuta la dezvoltarea si inmultirea bulbilor.
  • Orice planta perena care creste in grupuri si care a depasit spatiul alocat poate fi divizata primavara. Cu o zi inainte de a incepe operatiunea de impartire a plantelor perene, acestea ar trebui puse la inmuiat pentru a hrani bine radacinile.
  • Ca sa ai flori mai frumoase si stufoase este recomandat sa ciupesti varfurile plantelor perene la inceputul sezonului. Pentru a ciupi o planta, trebuie sa indepartezi varful crescut al unei tulpini, prinzandu-l intre degetul aratator si degetul mare. Fiecare tulpina ciupita se va imparti in alte doua tulpini.Participati la discutie:

Despre ce flori si plante mai doriti sa obtineti informatii? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Sponsori