s Legume care se regenerează din resturi
info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Legume care se regenerează din resturi


Legume care se regenerează din resturi

Înapoi la articole



Legume care pot fi recultivate din resturi

legume

Înainte să arunci cozile, rădăcinile și resturile de legume sau verdețuri la gunoi, ar trebui să știi că multe dintre ele se regenerează, astfel că poți obține fără costuri plante noi. Iată câteva dintre ele:

Telina, salata verde si varza

Pune resturile cu radacina de la aceste plante intr-un borcan cu apa sau intr-un bol, astfel incat apa sa acopere bine radacinile. In cateva zile vei observa cu incep sa apara noi frunze, iar dupa o saptamana poti muta plantele direct in pamant lasand doar frunzele sa stea la suprafata. Peste cateva saptamani vei observa ca planta a incoltit si vei obtine o noua salata sau o noua tulpina de telina.

Ceapa

După ce ai tăiat partea cu rădăcină a unei cepe, las-o să se usuce timp de câteva zile, apoi pune-o într-un vas cu pământ. Firele verzi de ceapă vor începe să crească curând, iar tu le vei putea folosi iar pentru salate. Procedează astfel de fiecare dată când tai ceapa uscată pentru mâncare. Este o metodă foarte simplă de a avea frunze verzi de ceapă în fiecare salată.

Prazul, arpagicul sau ceapa verde

Poti obtine praz, arapagic si ceapa verde perfecte daca le tai legumelor radacinile, pe care de obicei le arunci la gunoi, si le pui intr-un borcan cu apa. Odata ce radacinele incep sa creasca le poti replanta intr-un ghiveci. Din ele vor rasari legume proaspete si foarte sanatoase.

Busuiocul

Este foarte simplu să înmulțești busuiocul proaspăt cu ajutorul a câtorva ramuri tinere. Tot ce trebuie să faci este să tai lăstarii și să-i pui într-un pahar cu apă. Schimbă apa o dată la câteva zile pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor. După ce lăstarii au făcut rădăcini, plantează-i într-un ghiveci cu pământ. Vei avea astfel o plantă nouă de busuioc!

Țelina

Fie că este vorba de țelina apio, care face tulpini groase, comestibile, fie că este țelina clasică, ale cărei frunze sunt folosite în mâncărurile gătite și în salate, este foarte ușor să crești țelina din resturi.

Taie țelina de la bază și pune-o în apă timp de trei zile. După ce au început să se formeze rădăcini, planteaz-o într-un ghiveci cu pământ, lăsând frunzele la suprafață, apoi îngrijește-o ca pe o plantă de apartament obișnuită.

Usturoiul

Se întâmplă uneori ca usturoiul să încolțească în dulap și să îl arunci pentru că devine moale și nu mai are același gust. Dar în loc să arunci cățeii de usturoi încolțiți, pune-i într-un pahar cu suficientă apă încât numai rădăcinile să fie acoperite. În câteva zile vei avea usturoi verde!

Ghimbirul

Poți crește singură ghimbirul la tine în bucătărie, fără să mai fii nevoită să cumperi. Foloseste o bucata din radacina pe care o pui de obicei in preparatele tale. Planteaza-o cu partea taiata in jos intr-un ghiveci cu pamant. Nu trebuie sa il asezi in lumina sau caldura puternica, ci mai degraba intr-un mediu umed si cald. Nu va trece mult pana cand bucata de radacina va incepe sa inmugureasca si sa creasca, formand la suprafata pamantului o planta. Cand vrei, poti recolta noul ghimbir smaulgand planta cu tot cu radacina noua. Poti repeta operatiunea cu o noua bucata din rizom.

Cartofii

Daca cartofii tai au incoltit tinandu-i in camara, nu ii arunca. Alege cativa dintre cartofii mai mici si pune-i sa se usuce. Dupa ce s-au uscat, planteaza-i in sol, la o adancime de 8 centimetri, cu partile care prezinta bulbi in sus. Din acestea vor aparea noi radacini. In momentul in care vor iesi si mai multe radacini, ar trebui sa le adaugi mai mult sol si mai multe substante nutritive.

Cartoful dulce

Ai cumparat cartofi dulci, ai gatit cu ei, dar ti-au mai ramas cateva bucati si au incoltit in camara? Inmulteste-i, plantandu-i in gradina! Primii muguri ai legumelor vor incepe sa rasara in aproximativ o saptamana, daca ai grija sa-i plantezi intr-o zona insorita. In patru luni, poti trece la recoltarea cartofilor dulci plantati acum.

Ananasul

Pentru a replanta un ananas, elimina frunzele fructului si asigura-te ca nu ramane pe ele nicio urma de fruct. Taie sectiunile orizontale de la capatul coroanei, pana cand radacinile vor fi expuse. Indeparteaza straturile de jos ale frunzelor, pastrand doar o parte de 2,5 cm. Planteaza coroana intr-un loc cald si ud-o cu regularitate. Ananasul va creste in cateva luni, asadar nu te astepta sa se intample minuni in cateva zile.

Lemongras

Nu e chiar cel mai ieftin ingredient si daca tot ai dat atatia bani pe el, n-ar fi rau sa il poti multiplica acasa. Dupa ce ai folosit frunzele ramai de obicei cu capatul albicios cu radacini mici. Aseaza-le intr-un borcan cu putina apa, intr-un loc cu multa lumina. Dupa o saptamana poti transplanta noul fir de lemongrass intr-un ghiveci. Poti sa recoltezi noile lemon grass cand acestea au ajuns la 30 cm inaltime. Taie exact cat ai nevoie pentru reteta si lasa-le sa creasca in continuare.

Ciuperci

Daca nu obisnuiesti sa folosesti cozile ciupercilor la gatit, nu le arunca. Planteaza-le in gradina, avand grija sa lasi o parte din ele si la suprafata solului. Cultiva-le la loc umbrit, ferit de soare, intrucat acestea cresc in zone umede si intunecate.


-Sursa: https://www.eva.ro/
-https://gradina.acasa.ro/



Participati la discutie:

Dumneavoastra ce legume replantati? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Sponsori