info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Flori si plante / Rudbeckia


Rudbeckia


Familia Asteraceae

Suntem si pe facebook !Rudbeckia

Familia Asteraceae

Rudbeckia L. - Ruji Galbene

Plante, in majoritate vivace, numai cca. 3 specii anuale, erbacee, cu crestere inalta (pana la 2 m), originare din America Centrala si America de Nord, nepretentioase, cu frunze mari (3-5 lobi), infloreste de la sfarsitul lunii iunie pana la inghet, abundent, cu flori purpurii si galbene.

Cele mai cunoscute specii sunt:

Rudbeckia laciniata L.,

creste intr 0,5 si 2 m inaltime, cu tulpini ramificate la partea superioara, de obicei planta glabra, cu flori ce formeaza frumoase capitule lungi pedunculate. Infloreste in iulie-septembrie. Frunzele superioare ovale intregi, iar cele inferioare penatipartite cu segmente ovale trilobale. Var. humilis Gray (syn. Rudbechia lavigata Pursh) este des intalnita in cultura.

Rudbeckia purpurea L. (syn. Echinacea purpurea (L.) Moench.),

planta glabra, cu tulpini putin ramificate spre varf, inalta de cca. 50-100 cm si frunzele, celel tulpinale, oval lanceolate, cele radicale oval acuminate, lung petiolate. Florile sunt dispuse in capitule purtate de petioli uniflori. Florile marginale roz, rosii, purpurii sunt liniar lanceolate, iar cele centrale de culoare purpurie brune sunt:

Rudbeckia speciosa Wenderoth (syn. Rudbeckia neumannii hort.), cu tulpinile paroase, inalte de cca. 30-50 cm, de asemenea ramificate spre varf, frunzele, cele tulpinale sesile dintate, cele radicale petiolate, oval acuminate, florile marginale ligulate, de culoare galbena portocalie si discul de uloare neagra purpurie. Infloreste din iulie pana in octombrie.

Se inmulteste prin seminte (a caror putere de germinare este de 1-2 ani), care se seamana din martie pana in iulie afara, pe brazde sau in rasadnite reci). Semintele rasar in cca. 15 zile si la loc definitiv se vor planta dupa un prealabil repicat, l1 50-60 cm distanta, intr-un pamant, de preferinta agilo-humos, expus la soare.

“Rudbeckia”
Rudbeckia

“Rudbeckia”
Rudbeckia

“Rudbeckia”
Rudbeckia

“Rudbeckia”
Rudbeckia

“Rudbeckia”
Rudbeckia

“Rudbeckia”
Rudbeckia

“Rudbeckia”
Rudbeckia

“Rudbeckia”
Rudbeckia

“Rudbeckia”
Rudbeckia

“Rudbeckia”
Rudbeckia
Participati la discutie:

Despre ce flori si plante mai doriti sa obtineti informatii? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Rudbeckia

Rudbeckia

Familia Rudbeckiaceae


Sponsori

rudbecki