info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Flori si plante / Regina Noptii


Regina Noptii


Familia Solanaceae

Suntem si pe facebook !Regina Noptii- Nicotiana L.

Familia Solanaceae

Plante anuale sau vivace, cu frunze mari, late si flori tubuloase, intrunite in panicule, erbacee sau sufrutescente pana la arbusti, isi au originea in America de est si cea subtropicala si Australia.

Nicotiana alata Link et Otto,

planta originala din America meridionala, unde creste vivace, este specia cel mai mult cultivata la noi, inca ca planta anuala.

Are tulpina inalta, de 80 cm la 1,50 cm, de la baza ramificata, pe care sunt inserate frunzele alterne, sesile, cele inferioare inguste la baza sunt oblong lanceolate, lung acuminate, putin ondulate pe margini.

Florile numeroase, dispuse in raceme, formeaza o panicula mare la varful tulpinii. Ele se deschid numai in timpul noptii (de unde si numele). Infloreste din iunie pana toamna tarziu, cu un miros deosebit de placut, mai ales in aerul diminetilor si noptilor de vara. Se remarca soiul “Grandiflora” (syn. N. affinis T. Moore), Nicotiana tomentosa Ruiz et Pav. (syn. N. ffinis T. Moore), Nicotiana tomentosa Ruiz et Pav. (syn. Nicotiana colossea E. Andre), planta robusta, tomentoasa sufrutescenta, cu tulpina inalta de pana la 4 m (in tara de origine Brazilia, Peru), simpla sau putin ramificata, pe care sunt inserate frunzele ovale, mari, lungi de pana la 1m si late de 55-60 cm. Florile, care apar de abia in al doilea an, sunt relativ mici, numeroase, dispuse in panicule.

Plantele de un an, in acest scop, se scot toamna si se ierneaza in sera temperata sau calda, pentru a le planta in primavara care urmeaza (prin mai).

Regina Noptii
Nicotiana alata
By Carl E Lewis (flowering tobacco) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Nicotiana forgetiana hort.,

planta inalta de pana la 1 m, foarte ramificata cu frunze radicale oblonge si flori numeroase, cu tubul scurt si limbul de culoare rosie purpurie. Infloreste din iulie-octombrie.

N. X sanderae Sander (N. alata X N. forgetiana).

Planta poate atinge 60-100 cm inaltime. Soiuri mai importante: “Scharlachkonig”, inalt de 75 cm si “Nana Roter Zwerg”, de 70 cm inaltime.

Regina Noptii
Nicotiana sanderae
By User:Carstor [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5], from Wikimedia Commons

Nicotiana sylvestris Spegazz. et Comes,

originara din Argentina, depasind 1,50 m inaltime, acoperita de peri vascosi, este o planta vivace, viguroasa, cultivata la noi ca anuala.

Frunzele alterne, cu forma oval lanceolata, sunt intregi, de un verde inchis. Florile odorante, sunt dispuse in ciorchini paniculati purtati de tulpina si de ramificatiile ce se nasc la subsuoara fiecarei frunze adulte. Infloreste din iunie pana la sfarsitul toamnei.

Semanatul (puterea de germinatie a semintelor este de 4 ani) se face in rsadnite calde sau in utii pe la inceputul lui martie pana in aprilie. Semintele rasarind in cca. 15 ile, iar rasadul dezvoltandu-se foarte repede, se va proceda la repicat cat de curand. La loc definitiv vom planta numai rasadul viguros, pe distanta 40-60 cm (pentru Ncolossea chiar 100 cm), pe la inceputul lui mai, intr-un pamant humos, adanc lucrat si expus la soare.

Dupa plantare, se recomanda sa se puna in jurul plantelor un strat de balegar de rasadnita jumatate descompus, care va contribui la mentinerea umiditatii in pamant. In timpul verii vom uda patrunzator.Regina Noptii
Nicotiana sylvestris
By User:SB_Johnny [GFDL or CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia CommonsRegina Noptii
Nicotiana glauca
By Nanosanchez [Public domain], from Wikimedia CommonsRegina Noptii
Nicotiana langsdorfii
By Keith Edkins [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia CommonsRegina Noptii
Nicotiana obtusifolia
Stan Shebs [GFDL, CC BY-SA 3.0 or CC BY-SA 2.5], from Wikimedia CommonsRegina Noptii
Nicotiana rustica
By Wayne Ray [Public domain], via Wikimedia CommonsRegina Noptii
Nicotiana tabacum
By User:MarkusHagenlocher [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 3.0], from Wikimedia CommonsRegina Noptii
Nicotiana suaveolens (Edwards)
By Sydenham Edwards, Sansum [Public domain], via Wikimedia Commons
Participati la discutie:

Despre ce flori si plante mai doriti sa obtineti informatii? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Regina Noptii

Regina Noptii

Familia Solanaceae


Sponsori

plants