info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Flori si plante / Orhidee


Orhidee


Familia Orhidaceae

Suntem si pe facebook !Orhidee

Familia Orhidaceae

Orhideele cultivate sunt mult cautate atat pentru florile exotice pe care le produc, precum si pentru deosebita lor longevitate ca floare taiata.

Orhideele sunt raspandite pe intreg globul, de la ecuator pana in regiunile reci, in numar de circa 20 000 specii. Dupa modul lor de viata, le impartim in terestre (in special cele din regiunile temperate) si epifite (din regiunile tropicale). Primele cresc in mod obisnuit in sol, pe cand cele epifite pe arbori si stanci.

Putine orhidee pot fi cultivate in conditii de camera. Paphiopedilum insigne (terestra), Coelogyne cristata (epifita), Lycaste skinneri si Odontoglossum grande (epifita) se pot pastra in camere cu temperatura moderata, la o fereastra luminoasa.

Temperatura optima este de 12-15 grade Celsius, dar nu trebuie sa coboare sub 10 grade Celsius. Pentru a crea orhideelor un microclimat mai umed, se asaza pe fereastra un vas din tabla zincata cu apa. In el se pun ghivece goale rasturnate, iar pe acestea se pun orhideele. Udatul se face cu apa de ploaie curata.

Paphiopedilum se planteaza intr-un amestec de pamant de frunze cu radacini de feriga si muschi. In perioada de crestere se administreaza ingrasaminte suplimentare de concentratie mai redusa (maximum 1/mie), o data la doua saptamani.

Inflorire
Orhideele infloresc din octombrie pana in februarie, dupa care au o perioada de repaus relativ. INGRIJIREA ORHIDEELOR :

Plantare

Celelalte fiind epifite, se planteaza intr-un amestec de muschi si radacini de feriga. Udatul se inlocuieste de preferinta cu pulverizarea de apa, pentru a evita putrezirea radacinilor.

Orhideele exotice, cultivate în interior sunt plante epifite, cu rădăcini aeriene. Din cauza acestei ciudăţenii a lor, pretenţiile de cultură trebuie bine înţelese şi satisfăcute

Orhideele au nevoie de un substrat special, drenant şi uşor.

Orhideelor le place substratul fibros, cum ar fi scoarţele, turba grosieră, bilele expandate de polistiren, plută sfărâmată, spuma poliuretanică uscată şi mărunţită, muşchiul de pamant ori rădăcinile de ferigi.

Pentru orhideele terestre, ca pafiopedilum şi cimbidium, se poate adăuga în substrat şi 10-20% mraniţă de frunze. Acestea se simt foarte bine în ghivece ceramice, chiar şi neperforate.

Ghiveciul trebuie să permită o bună aerisire. Va aprecia dacă o puneţi intr-un vas ceramic cu perforaţii, de plastic cu perforaţii, un coşuleţ de nuiele ori de şipci sau orice altă soluţie care să-i permită o bună aerisire a rădăcinilor.

La fundul ghiveciului e necesar un strat de drenaj. Puteţi folosi bile de argilă sau, mai bine, pietriş, care şi stabilizează ghiveciul.

Ingrasamintele suplimentare se administreaza mai putin concentrate ca cele terestre, respectiv 0,1- 0,2/mie. Perioada de repaus care urmeaza dupa inflorire este mai accentuata, de aceea nu se uda decat foarte putin.

Orhideele vor fi mai frumoase daca adaugi bucati mici de scoarta in pamantul lor, pe post de ingrasamant.

Lumina

Lumina este factorul esential de care au nevoie orhideele. Ele trebuie plasate neaparat aproape de fereastra, pe pervaz, ca sa beneficieze de soare si lumina. Altfel, desi vor parea sanatoase, nu vor inflori si farmecul lor va disparea. Orhideele care nu beneficiaza de lumina vor avea frunzele inchise la culoare. Daca nu ai posibilitatea de a plasa ghivecele cu orhidee pe pervaz, poti gasi un loc pentru care sa asiguri o sursa de lumina artificiala. Este important de stiut ca orhideele trebuie puse in ghivece sau vase TRANSPARENTE, deoarece pana si radacinile lor au nevoie constanta de lumina. Nu este o idee buna nici sa le expuneti la soare direct, pentru ca arsita le poate dauna. Orhideele care au fost expuse la caldura torida vor capata niste puncte negre si apoi se vor usca si muri.

Udatul

Udatul orhideeloror se realizeaza cu moderatie, deoarece prea multa apa le poate ucide. Pentru a determina exact momentul in care trebuie sa le udam, putem incerca pamantul cu degetul. Daca este umed si moale, trebuie sa mai asteptam o zi. Daca este uscat, pe putem uda cu o cantiate moderata de apa. Cea mai buna apa pentru udatul orhideelor este cea de ploaie. In lipsa ei, putem uda orhideele cu apa de la robinet, care a stat in sticla cel putin 24 de ore. Nu pune niciodata apa rece, direct de la robinet, deoarece risti sa distrugi orhideea. O alta metoda potrivita pentru udatul orhideelor care se afla in vase cu fundul gaurit, este introducerea vasului in apa pentru cateva secunde. Plaseaza o farfurioasa sub ele din care sa versi apa care se strange. Pentru ca le place umiditatea cu masura, aseaza vasele cu orhidee, pe o tavita cu pietricele peste care sa torni putina apa zilnic. Nu uda orhideele cu apa sub 10 grade Celsius.

Inmultirea se face prin seminte (inaccesibila amatorului) sau prin despartire cu un briceag taios, ca la Paphiopedilum, odontoglossum si Coelogyne.

In ferestre special amenajate, cu umiditate ridicate, se mai cultiva:

La 10-12 grade Celsius: Cymbidium aloifolium si C. lowianum, Lycaste aromatica si L. deppei, Miltonia diverse, precum si Odontoglossum citrosum.

La 16-20 de grade Celsius: Brassavola Glauca, Calanthe, Epidendrum si Laelia anceps.“Orhidee”
Orhidee - Anacamptis bornemanniae

“Orhidee”
Orhidee - Anacamptis feinbruniae

“Orhidee”
Orhidee - Orchis langei

“Orhidee”
Orhidee - Orchis longicornu

“Orhidee”
Orhidee Paphiopedilum insigne

“Orhidee”
Orhidee - Orchis neotinea dietrichiana

“Orhidee”
Orhidee - Orchis militaris

“Orhidee”
Orhidee - Orchis pallens

“Orhidee”
Orhidee - Orchis punctulata

“Orhidee”
Orhidee - Orchis ustulata

“Orhidee”
Orhidee Paphiopedilum insigne

“Orhidee”
Orhidee Paphiopedilum insigne
Participati la discutie:

Despre ce flori si plante mai doriti sa obtineti informatii? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Orhidee

Orhidee

Familia Orhidaceae


Sponsori

begonia