info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Flori si plante / Callistephus Ness - Ochiul boului


Callistephus Ness - Ochiul boului


Familia Compositae

Suntem si pe facebook !Callistephus Ness - Ochiul bouluiFamilia Compositae

Una dintre cele mai frumoase flori anuale originare din China, Calistephus chinesis (L.) Nees, planta erbacee cu tulpina hispida si bine ramificata, erecta, garnisita cu frunze alterne, cele inferioare petiolate si cele superioare sesile, de forma oval spatulata, profund dintate.

Florile, solitare la varful ramurilor, cele marginale ligulate si divers colorate, cele centrale tubuloase, de culoare galbena, sunt dispuse in mari si frumoase capitule.

Florile Callistephusului se aseamana mult (de unde si denumirea lor) cu cele de bujor, de trandafir, de crizantema. Culorile sunt foarte variate: de la alb pana la rosu inchis, de la albastru pana la violet inchis.

Calistephus se poate imparti dupa inaltimea plantei, marimea si forma florii, in mai multe grupe de soiuri:

- Cu crestere pitica 25-30 cm inaltime: 'Triumph' (25 cm), cu floare in forma de borduri si 'Waldersee' (25 cm), garnisit cu o masa de flori mici. Pitic, cu floare de bujor (Paeonia), cca. 30 cm inaltime, formand tufe compacte acoperite in intregime de flori.

- Cu crestere mijlocie (35-40 cm): 'Comet' (40 cm inaltime, in forma de piramida), cu florile numeroase, mari, asemanatoare cu cele de Chrysanthemum (petalele convexe si putin rasucite); 'Victoria', cu crestere pana la 40 cm.

- Cu crestere inalta (45-75 cm); 'Pana de strut' (50 cm inaltime), cu capitule ale caror petale sunt ondulate, selectionate in vreo 15 culori : 'Paeonia perfection', cu crestere in tufe scurte, de forma piramidala, inalte de 50-60 cm si flori de forma bujorului american, cu o crestere cam neregulata, inalte pan ala 80 cm, cu flori de forma crizantemei, cu capitule mari ligulate.

Inmultirea

se realizeaza numai prin seminte (a caror putere de germinare este de 3 ani), semanate in rasadnite, in lunile martie-aprilie si afara pe brazde, incepand din aprilie. Pentru a obtine un rasad viguros, samanta se va imprastiarar (pentru ca rasadul sa aiba suficien loc sa se dezvolte) si totodata, o cantitate mai mare de samanta decat rasadul pe care vrem sa-l obtinem, pentru a opri numai pe cel viguros, aruncand restul. Se va acoperi samanta cu un strat subtire de nisip sau pamantf foarte nisipos si, cand rasadul va avea 2-3 frunzulite, se va repica. La Loc definitiv se va planta la distanta de 25-50 cm, depinzand de specie, pe la ineputul lunii mai.Ochiulboului
Ochiul boului

Ochiulboului
Ochiul boului

Ochiulboului
Ochiul boului


Participati la discutie:

Despre ce flori si plante mai doriti sa obtineti informatii? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Calendula

Calendula L. - Galbenele

Familia Compositae


Sponsori

plante