info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Flori si plante / Gura Leului


Gura Leului


Familia Scrophulariaceae

Suntem si pe facebook !Gura Leului

Familia Scrophulariaceae

Plante vivace cultivate ca anuale, sunt originare din nordul Africii si sudul Europei. Rezistenta, variatia de culori, (de la alb curat, la purpuriu inchis), infloriirea bogata pana toamna tarziu, simplitatea culturii, fac ca gura leului sa fie o planta anuala apreciata si de altfel mult intalnita, mai ales, in gradinile din mediul satesc sau in parcuri, in grupe mari si platbande.

Antirrhinum majus L., planta glabra, cu tulpini ramificate in jos, inalte de 25-75 cm, cu frunzele superioare alterne liniare si cele inferioare oblog lanceolate. Florile numeroase ce se deschid esalonat, fiind dispuse in raceme sau spice dense, sunt formate din petale la vaza unite, formand un tub, separandu-se, apoi, la varf in doi lobi (cel inferior lipindu-se partial de cel superior), inchizand organele de reproductie intre ele. Infloreste din iulie pana toamna tarziu.Distingem in cultura, diferentiate ca inaltime si marimea florilor mai multe grupe, dintre care amintim:
  • Cu talie inalta : Antirrhinum Grandiform si Antirrhinum Maximum, inalte pana la cca 80 cm, cu flori mai mari divers colorate, se folosesc pentru flori taiate;
  • Cu talie mijlocie : Antirrhinum Nanum Grandiform si Antirrhinum Nanum Maximum, cu inaltimi cuprinse intre 40 si 50 sm, cu flori mari si foarte mari.
  • Cu talie semimijlocie : Antirrhinum Nanum Compactum, de 20-30 cm;
  • Cu talie mica : Antirrhinum Nanum Pumilum, de 15-25 cm.


Inmultirea
Gura leului se inmulteste, pentru a-si mentine insusirile, prin butasi, recoltati vara sau la inceputul toamnei, iernand plantele inradacinate in rasadnit reci.
Inmultirea prin seminte (puterea de germinatie este de 4 ani), care reprezinta dezavantajul de a da variatiuni, se realizeaza in mai multe etape. Semanatul se face in august-septembrie (afara pe brazde), pentru obtinerea de plante care sa infloreasca primavara timpuriu.

Cand rasadul este suficient de viguros, se repica in rasadnite reci, unde va putea si ierna. Primavara, pe la jumatatea lunii aprilie se planteaza Antirhinum la distanta de 25-30 cm (in functie de soi), la loc definitiv, intr-un pamant usor nisipos, expus la soare sau chiar semiumbra.

Pentru cultura fortata, semanatul se face in iulie-septembrie pentru inflorirea de iarna sau in ianuarie-februarie pentru inflorirea de primavara. Rasadurile se planteaza direct in solul serei, la o distanta de 15-30 cm, in functie de numarul de tije pe care-l lasam pe planta. Se aplica ciupitul la 5-7 frunze si la o temperatura de cca 15 grade Celsius.

Gura Leului

Gura Leului antirrhinum_australe

Gura Leului barrelieri subsp. litigio

Gura Leului antirrhinum barrelieri

Gura Leului antirrhinum barrelieri

Gura Leului antirrhinum filipes

Gura Leului antirrhinum filipes

Gura Leului antirrhinum kelloggii

Gura Leului antirrhinum latifolium

Gura Leului antirrhinum majus

Gura Leului antirrhinum majus

Gura Leului antirrhinum majus

Gura Leului antirrhinum majus

Gura Leului antirrhinum majus

Gura Leului antirrhinum minus

Gura Leului antirrhinum minus

Gura Leului antirrhinum orontium

Gura Leului coulterianum
Participati la discutie:

Despre ce flori si plante mai doriti sa obtineti informatii? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Gura Leului

Gura Leului

Familia Scrophulariaceae


Sponsori

begonia