info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Flori si plante / Convallaria L. - Lăcrămioara, margaritar


Convallaria L. - Lăcrămioara, mărgăritar


Familia Ruscaceae

Suntem si pe facebook !Convallaria L. - Lăcrămioara, margaritarFamilia Ruscaceae

Acest gen are o singura specie: Convallaria majalis L., crescand spontan in padurile de foioase din Europa. Lacrimioarele sunt des intlnite si in tara noastra in padurile nu prea umbroase (paduri de foioase) si cultivate in locurile umbrite ale gradinilor de pe langa casa.

Convallaria
ConvallariaSunt plante vivace cu rizomi trasnti de 10-24 cm lungime, din care pornesc frunzele de un verde ca iarba, lnceolat eliptice.

Din mijlocul frunzelor in aprilie-mai pornete tulpina, de cca 25 cm inaltime, care poart o inflorescenta cu flori globuloase, campanulate, de culoare alba, cu miros placut. O inflorescenta poate sa aiba pana la 13 flori, care atarna ca niste clopotei la capatul unor peduncului lungi de 1 cm. Diamentrul unei flori este de 5-8 mm. La baza fiecarui peduncul exista o mica frunzulita.

Se pot intanlni in cultura soiuri cu flori involte, albe ("Plena"), cu flori roze ("Rosea"), cu frunze panasate ("Variegata").

Lacrimioarele se cultiva in aer liber, intr-un teren usor, adanc lucrat, bine ingrasat si umed. Pentru obtinerea unui procent cat mai mare de muguri floriferi, se recomanda soluri calde, imbogatite cu turba si mranita (bine descompusa), caci altfel florile apar mult mai tarziu. terenul trebuie sa fie curat, fara buruieni, deoarece din anul al doilea de cultura, cand rizomii impanzesc solul pana aproape de suprafata, lucrarile de intretinere nu se mai pot face.

Suporta pH-ul de 6.5, insa cel optim e pH 5.
Inmultirea lacrimioarelor se face prin seminte si prin diviziunea rizomilor. In primul caz, semanaturile se fac din aprilie pana in iunie, sau imediat dupa ce au ajuns la maturitate, in ghivece sau in ldite, intr-un pamant usor. Se intrebuinteaza numai in ameliorare pentru obtinerea de noi soiuri.

Inmultirea prin diviziunea rizomilor este cea mai usoara si deci, cea mai folosita. Dupa 2-3 ani de cultura, in luna octombrie sau noiembrie, pe timp uscat, cand frunzele s-au uscat complet, se scot rizomii din pamant si se sorteaza, alegandu-se de o parte cei cu muguri floriferi, care se recunosc prin faptul ca sunt mai bine dezvoltati, rotunjiti, scurti si grosi.

Ceilalti rizomi, care au muguri conici, ascutiti, sunt nefloriferi si se planteaza imediat pe brazde de la 1,20 m latime in cate 6 randuri, la 20 cm intre randuri si 5 cm pe rand (cca. 800.000 muguri vegetativi la hectar), astfel incat varful mugurelui sa fie mai jos decat nivelul pamantului cu cca 2 cm.

La fiecare 5-6 randuri se lasa o poteca lata de 40 m, pentru a permite executarea lucrarilor culturale necesare. Peste brazde se asterne un strat de mranita de 3 cm grosime, care aparar plantele de ger si constituie, totodata, o buna sursa de hrana. Primavara sau la inceputul verii se administreaza ingrasaminte organice lichide, iar in a doua jumatate a lunii august, ingrasaminte minerale lichide, sarace in azot. Dupa 2-3 anid e zile de la plantare, aceste plante pot fi folosite pentru fortat. La plantarea din toamna, cand iernile sunt umede si insotite de ingheturi, se prefera plantarea de primavara, pastrand mugurii din toamna peste iarna, in locuri ferite de inghet. Pentru a obtine muguri floriferi in fiecare an, este necesar sa facem plantari anuale. In medie, ne putem baza pe o recolta de ha de 60-70 % muguri floriferi. Dupa incaperea unde le facem sortarea.

Plantele alese pentru fortat se leaga in pachete de cate 25 bucati (dupa ce radacinile au fost bine scuturate de pamant sau chiar spalate), se aseaza apoi in pozitie verticala in incaperi speciali amenajate, unde se mentin la o termperatura scazuta pana in momentul cand trebuie scoase pentru fortat. Daca dorim sa avem lacrimioarele inflorite la sfarsitul lunii decembrie, scoatem plantele din incaperea unde sunt depozitate in primele zile ale acestei luni. Pentru a mari siguranta infloririi si a infrunzirii, se fac tratamente cu apa calda la 32-34 grade celsius, timp de cca 14 ore, dupa care se planteaza imediat sau pastrand mugurii floriferi 21 zile, intr-o camera frigorifica cu temperatura constanta de -2 grade Celsius. Aceste tratamente se aplica numai atunci cand fortarea plantelor are loc pana in cca. 20 ianuarie.

In timpul fortatului, frunzele si florile se dezvolta din rezervele acumulate dn rizomi. Lacrimioarele, in acest timp, nu-si formeaza radacini noi, de aceea, trebuie menajate pe cat posibil (mai ales in timpul sortarii), cele existente curtandu-le doar atat cat cere marimea ghiveciului sua cutiei in care trebuiesc plantate. Lungimea minima pe care trebuie neaparat s-o pastreze radacinile este de 12 cm, o scurtare excesiva daunand dezvoltarii normale a plantei.

Fortarea lacrimioarelor se poate face in ghivece de diferite marimi, in patul de inmultire sau in cutii de lemn (10-14 cm inaltime). Distanta de plantare trebuie sa fie cuprinsa intre 3-5 cm. Pamantul in care se planteaza nu prezinta nici o importanta din punct de vedere nutritiv, dar este necesar sa fie usor, ca sa permita patrunderea caldurii si a apei.

Poate fi folosit in acest scop praf de turba, nisip, pamant negru usor sau chiar numit muschi. Mugurii se planteaza la acelasi nivel, in pozitie verticala, cu conditia ca varful lor sa depaseasca nivelul vasului cu 1-1,5 cm Intre radacini, pamantul trebuie putin tasat. Dupa plantare, se acopera vasele (varfurile plantelor) cu sphagnum fibros, pentur a-si pastra umiditatea onstanta si a se putea aerisi, se uda, apoi se aseaza in sera pe parapet, in vederea fortarii.

Timp de 10 zile, plantele se tin la intuneric, la o temperatura de 30 grade Celsius, in mod obisnuit sub polietilena neagra, udandu-le cu apa la temperatura serei (30 grade Celsius). Peretii serei si poteca se stropesc de cate ori se uda plantele, pentru mentinerea unei umiditati potrivite. Cand florile au inceput sa apara, se scade temperatura la 25 grade, obisnuind plantele cu lumina. Cand primul clopotel din ciorchine s-a dezvoltat, se da putin aer si din acest moment se uda baza tulpinii cu stropitoarea fara sita, evitandu-se stropitul florilor.

Respectand conditiile aratate mai sus, se pot obtine lacrimioare inflorite in 18-20 de zile. Pentru fortatul din noiembrie este necesara o perioada mai lunga de timp, pe cand la cea din februarie mai scurta cu cateva zile. Pe masura ce plantele infloresc, se trec intr-o sera temperata (10-12 grade celsius), unde se pastreaza pana la livrare. La aceasta temperatura se mentin inflorite 25-30 zile.

Dupa disparitia florilor din camp, se folosesc pentru fortat mugurii floriferi inghetati, pastrati la temperaturi joase, de la 0 la 1 grad. In aceasta situatie, se pot obtine flori in 12-16 zile la cel mult 18 grade, fara sa mai fie acoperite plantele cu polietilena neagra. Pentru a evita impiedicarea dezvoltarii florilor, se va inlatura o parte din frunze.

Datorita gingasiei si parfumului lor, se numara printre cele mai indragite flori. Ele pot fi intrebuintate in buchetele, e pot aranja cu sau fara radacini in diferite vase sau pot fi prezentate chiar in ghiveciul in care au fost fortate, daca acesta se va introduce intr-un gaspou de ceramica.

Mai pot fi folosite in vaze mici, ca floare taiate, la decorarea apartamentelor.

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria montana White Oak Mountain, Smokies, North Carolina

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria pseudomajalis

Convallaria
Convallaria pseudomajalis

Convallaria
Convallaria majalis

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria keiskei

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria majalis

Convallaria
Convallaria

Convallaria
Convallaria majalis

Convallaria
Convallaria majalis

Convallaria
Convallaria


Participati la discutie:

Despre ce flori si plante mai doriti sa obtineti informatii? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Calendula

Calendula L. - Galbenele

Familia Compositae


Sponsori

plante