info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Flori si plante / Clivia


Clivia


Familia Amarylidaceae

Suntem si pe facebook !Clivia

Familia Amarylidaceae

Clivia este originara din sudul Africii. Foarte apreciata pentru frumoasa ei inflorescenta, asemanatoare mult cu a crinului, de culoare oranj si funzele (de un verde inchis), dispuse in evantai, late de 4-5 cm, liniare, lungi de 50-60 cm. Infloreste anual la sfarsitul iernii au primavara (martie-aprilie). Dupa inflorire se formeaza bace rosii. Plante erbacee, cu bulb aparent si radacini voluminoase, au ca specii mai cunoscute :

Clivia


Clivia miniata Regel., cu flori numeroase, palniate, divizate in 6 lobi, dispuse in umbele rosii portocalii spre varf, iar la baza galbene. Filamentele staminlor lungi, un pic curbate si staminele proeminente. Tulpina, care sustine inflorescenta, tisneste parca din mijlocul frunzelor inalte de 30-40 cm, solida, putin turtita.

Clivia nobilis Lindl., cu flori mai mici, cu lobi portocalii spre varf, iar la baza galbene. Filamentele staminelor lungi, un pic curbate si staminele proeminent. tulpina, care sustine inflorescenta, tasneste parca din mijlocul frunzelor inalte de 30-40 cm, solida, putin turtita.

Clivia nobilis Lindl., cu flori mai mici, cu lobii portocalii, la varf verzui. Pentru o inflorire sigura va trebui respectata perioada de repaus a plantei, in care se formeaza bobocii florali. Deci, incepand din 15 octombrie, vom uda numai de doua ori pe saptamana sau chiar numai o data, daca planta va sta intr-o incapere moderat incalzita si neansorita. Vom suprima, de asemenea ingrasarile.

Inmultirea se face prin seminte. Semintele, deoarece pierd repede puterea germinativa, se vor semana imediat dupa coacere, pe parapete, in sera, intr-un pamant de frunze bine putrezit si nisip, tinandu-le mereu umede. Germineaza dupa 30-45 de zile. Inmultirea prin seminte prezinta dezavantajul ca planta infloreste abia dupa 3-5 ani de la insamantare. Se inmulteste, de asemenea, prin separarea drajonilor care apar la sol ce trebuie sa fie bine drenat si nu prea greu.

In perioada de crestere se fertilizeaza de 2-3 ori pe an cu un ingrasamant obisnuit. Plantele rezultate din aceasta inmultire vor inflori dupa doi anu. Cliviile au nevoie de multa lumina, fara a fi, insa, expuse la razele directe ale soarelui si de o buna circulatie a aerului.

Deoarece exista pericolul ca radacinile sa putrezeasca, e bine ca aproape anual (dupa ce s-au trecut florile si s-au copt semintele), sa transplantam planta, indepartand pamantul dintre radacini si taind scurt partile de radacini putrezite, intr-un pamant substantial, format din pamant de padure si de rasadnita (bine putrezit).

Se planteaza in alei umbrite, in compania cinerariilor, ferigilor si azaleelor.

“Clivia”
Clivia cyrtanthiflora

“Clivia”
Clivia miniata

“Clivia”
Clivia miniata

“Clivia”
Clivia miniata

“Clivia”
Clivia miniata

“Clivia”
Clivia< miniata

“Clivia”
Clivia miniata

“Clivia”
Clivia miniata

“Clivia”
Clivia miniata

“Clivia”
Clivia miniata

“Clivia”
Clivia miniata

“Clivia”
Clivia nobilis

“Clivia”
Clivia nobilis

“Clivia”
Clivia nobilis

“Clivia”
Clivia nobilis

“Clivia”
Clivia
Participati la discutie:

Despre ce flori si plante mai doriti sa obtineti informatii? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Clivia

Clivia

Familia Amarylidaceae


Sponsori

begonia