info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Flori si plante / Bujorul - Paeonia


Bujorul - Paeonia


Familia Ranunculaceae

Suntem si pe facebook !Bujorul - Paeonia

Familia Ranunculaceae

Genul Paeonia cuprinde plante erbacee sau semilemnoase, semi-arbusti cu radacini tuberoase, cu tulpina erecta, cilindrica, sulcata si glabra, frunze sectate pana la baza, lung petiolate, pe ambele fete glabre. Florile (5-6 sepale inegale, subfoliacee si 8-11 petale oboval cuneiforme, concave, suberecte) sunt mari, cu cele mai variate culori (albe, ro, rosii etc.), involte, semiinvolte sau simple, cu inflorire timpurie si pe o durata lunga (mai-iunie).

Gen cu putine specii (cca. 30), originar din Asia, America si Europa. Dintre cele mai cunoscute specii amintim:

Paeonia humilis Retz.

(syn. P. pelegrina Mill. var. humikis (Retz.) Huth.). Originara din sudul Frantei si Spania, cu o tija inalta de 50 cm, cu perisori si frunze duble tripenate, lucioase. Infloreste in mai-iunie cu flori rosii (10-12 cm diametru), cu filament rosu si antere galbene.

Paeonia delavavy Franch.

Originara din China, unde creste pana la 6 m inaltime, este o planta ce rezista foarte bine iarna chiar si neprotejata. In cultura atinge inaltimi de pana la 2 m. Are frunze tripenate pe partea interioara gri-verzui. Florile (5-9 petale rotunde si carpele in forma de stea) rosii-purpur, infloresc in iunie.

Paeonia mascula Mill.

(syn. P. corallina retz.). Originara din sudul Europei si Sicilia este cultivata inca din Evul Mediu. Creste pana la 80-90 cm inaltime. Are frunze bazale dublu tripenate. Florile, rosii-purpurii, rareori albe, se deschid in mai-iunie.

Paeonia obovata Maxim.

Originara din pajistile montane din China si Japonia, inalta de pana la cca. 50-60 cm, este intalnita foarte rar in cultura si foarte gru de cultivat. Are frunze bazale dublu tripenate. Florile rosii-purpur se deschid in iunie.

Paeonia oficinalis L.

Planta cu talie de pana la 80 cm inaltime, cu radacini fusiforme carnoase, este originara din Europa. Tuplinile, impreuna cu frunzele alterne, mari, cu diviziuni ovale sau avol anceolate, intregi, formeza tufe dense, iar florile dispuse solitare, sunt compuse dintr-un aliciu foliaceu, cu cinci sepele neegale, corola formata din 5-8 petale, numeroase stamine si 2-3 carpele (sau mai multe). Infloreste prin mai-iunie. Aceasta specie, putin intalnita in cultura, s-a facut cunoscuta mai mult prin formele si soiurile ei foarte rustice: “Purpurea Plena”, cu flori involte, rosii-purpurii; “Maxima Rosea Plena”, cu flori mari, roz, “Alba Plena”, cu flori involte albe; “Incarnata Plena”, cu flori involte roz-rosietice.

Paeonia peregrina Mill.

(syn. P. decora Anders., P. lobata Desf.). Paspandita in Balcani, a fost introdusa in cultura prin anul 1600. Are forile de un rosu aprins, radacini rizomatoase si frunze pubescente, cu diviziuni oblong-ascutite.

Paeonia potaninii Kom.

Planta ramificata, cu inltimi de pana la 1 m, are frunze tripenate. Infloreste in iulie-august cu flori mici, galbene.

Paeonia suffruticosa Andr.

(syn. P. arborea Don, P. moutan Sims) arbust ramificat inalt pana la 0,80 m - 1,50 m, cu frunze mari, duble tripenate. Rezista iarna foarte bine. Infloreste in mai-iunie cu flori (16 cm diamentru), de culoare roz.

Paeonia tenuifolia L.

, cu crestere d epana la cca. 50 cm inaltime, este o planta glabra, avand tulpini erecte, simple, pe care sunt inserte frunze numeroase, pofunde tripartite, divizate in foliole lanceolate. Florile simple, rosii-purpurii, au 5-10 petale oval oblonge si numeroase stamine galbene. Infloreste in aprilie-mai. Se recomanda soiul “Plena”, cu flori involte, de culoare rosu-inchis.

Paeonia veitchii Lynch

Cu tije florare multiple, inalta de cca. 35-40 cm, infloreste in iunie-iulie cu flori 6-9 cm diametru), rosietice.

Paeonia wittmanniana Hartw.

Un soi cu o inflorire timpurie (mai), cu flori de culoare galbena crem, mari, simple, creste pana la 1 m inaltime.

Paeonia lactiflore Pall.

Tijele, glabre, cresc pana la 70-80 cm inaltime. Frunzele sunt dublu tripenate. Florile (8 petale sau mai multe) se deschid in iunie-iulie.

Paeonia lutea Delavay.

Semiarbust, inalt de cca. 55-60 cm, infloreste in mai-iunie cu flori (6-7 petale, aproape rotunde), galbene. Are frunze tripenate, lucioase, gri-verzui, cu nervuri puternice.

Inmultirea acestor frumoase si decorative plante se face, mai ales, prin divizare (cu grija ca fiecre fragment sa aiba, cel putin, un mugure). Prin seminte se inulteste foarte greu si incet, deoarece semintele isi pierd repede facultatea germinativa, iar rasarirea este de lunga durata. Pentru inmultirea prin divizarea tufelor von folosi exemplare bine formate (2-3 ani), pe care le vom desparti toamna (octombrie-noiembrie) si le vom planta pe brazde (pentru o mai buna formare) sau la loc definitiv, nu prea adanc, deoarece intarzie infloritul, in gropi cu pamant reavan, bine maruntit si amestecat cu mranita.

In timpul vegetatiei nu trebuie neglijate ingrasamintele lichide, deoarece plantele infloresc slab in pamanturi sarace. Le merge bine in pamanturi argiloase, cu o cantitate considerabila de humus.

Distanta de plantare trebuie stabilita cu atentie deoarece tufele de bujor stau multi ani pe acelasi loc (chiar peste 10 ani) si dau flori cu atat mai frumoase cu cat sunt mai batrane.

“Bujor”
Bujori, in gradina noastra

“Bujor”
Bujori, in gradina noastra

“Bujor”
Bujor chinezesc, in gradina noastra

“Bujor”
Bujor Duchesse de Nemours, in gradina noastra

“Bujor”
Bujori, Paeonia lactiflora - Sarah Bernhardt,in gradina noastra

“Bujor”
Bujori, Paeonia lactiflora - Sarah Bernhardt,in gradina noastra

“Bujor”
Bujori, in gradina noastra

“Bujor”
Bujori, in gradina noastra
Participati la discutie:

Despre ce flori si plante mai doriti sa obtineti informatii? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Bujorul

Bujorul - Paeonia

Familia Ranunculaceae


Sponsori

begonia