info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Articole flori si plante- 04 -
October
2013

Plantele perene 3 comentarii

PERÉN, -A, pereni, -e, adj. (Despre plante) Care traie?te ?i rode?te mai mul?i ani de-a rândul, având o radacina persistenta din care se dezvolta în fiecare primavara o noua tulpina; vivace, ** Fig. Care are caracter stabil, care dureaza mult timp; durabil. - Din lat. perennis, fr. pérenne. Sursa : DEX '98

9 lucruri de stiut despre plantele perene:

Plantele perene sunt preferate de multe persoane care ingrijesc o gradina pentru ca nu trebuie semanate in fiecare an. O planta perena traieste si rodeste mai multi ani la rand, avand o radacina persistenta din care se dezvolta in fiecare primavara o noua tulpina. Iata cateva caracteristici si sfaturi utile despre ingrijirea unor astfel de plante:

1 Crinii imperiali, narcisele si bujorii pot sa aiba o durata de viata de pana la 70 de ani; ghioceii si viorelele circa 60 de ani; papucul-doamnei, stanjeneii, toporasii sau brumarelele pana la 50 de ani in timp ce crucea-voinicului si primula reinfloresc an de an, aproximativ 30 de ani.

2 Plantele care cresc din bulbi se incadreaza de asemenea in categoria plantelor erbacee perene. Toamna, partea erbacee de la suprafata plantei (frunze, ramuri/tulpini si flori) se ofileste si moare, in timp ce radacinile persista in pamant. Exemple de plante perene cu bulbi: narcisa, laleaua, crinul, gladiola, zambila, dalia, begonia, canna etc.

3 In general, bulbii plantelor perene sunt rezistenti la ger dar perioadele foarte reci ii pot afecta astfel ca este bine sa-i scoti din pamant, sa-i lasi cateva zile sa se usuce dupa care sa-i depozitezi in locuri racoroase si intunecoase pentru a-i replanta in primavara.

4 Plantele perene rezista pe timpul iernii deoarece tuberculii sau radacinile carnoase ale lor retin si stocheaza substantele nutritive necesare.

5 Alege un loc din gradina in care nu prea exista buruieni si radacini de copaci intrucat cresterea si dezvoltarea plantelor perene poate fi chiar stopata de acesti factori.

6 Majoritatea plantelor perene mor daca radacinile lor stau in pamant mereu umed. De aceea, este recomandat sa eviti plantarea florilor perene in zone joase, in care se aduna apa de ploaie.

7 Nu taia tulpinile si frunzele plantelor perene cu bulbi dupa inflorire; lasa-le pana se usuca, chiar daca nu mai produc flori pentru ca acest lucru va ajuta la dezvoltarea si inmultirea bulbilor.

8 Orice planta perena care creste in grupuri si care a depasit spatiul alocat poate fi divizata primavara. Cu o zi inainte de a incepe operatiunea de impartire a plantelor perene, acestea ar trebui puse la inmuiat pentru a hrani bine radacinile.

9 Ca sa ai flori mai frumoase si stufoase este recomandat sa ciupesti varfurile plantelor perene la inceputul sezonului. Pentru a ciupi o planta, trebuie sa indepartezi varful crescut al unei tulpini, prinzandu-l intre degetul aratator si degetul mare. Fiecare tulpina ciupita se va imparti in alte doua tulpini.

- 05 -
August
2013

Metode de protejare a plantelor impotriva inghetului 2 comentarii

Iarna, inghetul este una dintre principalele amenintari pentru plantele din gradina. Cresterea lastarilor noi este impiedicata, iar plantele fragile sunt distruse. Din acest motiv, masurile de protectie impotriva inghetului sunt absolut necesare in sezonul rece.

Iata cateva metode de protejare a plantelor impotriva inghetului:

Protejarea trandafirilor de inghet

Taie tufa la 40 cm inaltime. Pune in jurul tulpinii pamant intr-un strat gros, pentru a proteja radacina sensibila a florii. Este bine sa aduci pamant din alta parte a gradinii, pentru a nu dezveli radacinile plantei. Ridica pamantul deasupra bazei tulpinii la o inaltime de 30 cm. In acest fel, planta este protejata de inghet.

Stratul de mulci

Protejeaza plantele de inghet printr-un strat de mulci pus la baza tulpinii acestora. Mulciul impiedica solul sa inghete si asigura nutrientii necesari, ajutand plantele sa reziste in sezonul rece.

Mutarea ghivecelor

Ia de afara ghivecele cu plante si muta-le intr-un loc ferit de inghet. In functie de specie, sunt plante pe care trebuie sa le tii in casa si altele care pot fi puse intr-un depozit, garaj etc. Unele ghivece pot fi lasate intre tufele altor plante sau langa un zid, pentru a sta la adapost de vanturile puternice.

Invelirea pomilor fructiferi

Pomii fructiferi sunt vulnerabili in fata inghetului si trebuie protejati. Pune pari in jurul acestora si inveleste-i cu panza de sac, apoi leaga-i cu grija, lasand deschisa partea superioara pentru a asigura ventilatia.

Protejarea plantelor cataratoare

Plantele cataratoare sunt unele dintre cele mai vulnerabile in fata inghetului, deoarece radacinile acestor plante nu sunt foarte puternice. In general, sustinerea coroanei este facuta de catre tulpini. Pentru ca tulpinile sa fie bine fixate si protejate, ridica solul din jurul tulpinii si adauga un strat de mulci.

Folosirea fertilizatorilor

In sezonul rece, fertilizatorii se folosesc mai putin decat in mod obisnuit. Fertilizatorii nu trebuie sa contina nitrogen, deoarece acesta incurajeaza cresterea frunzelor. Frunzele tinere sunt cele mai sensibile la temperaturile foarte mici.

via: Citeste mai mult pe: http://gradina.acasa.ro/plante-de-gradina-113/6-metode-de-protejare-a-plantelor-impotriva-inghetului-175832.html#ixzz2HmKkJj7aSuntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Gazania

Gazania

Familia Asteraceae


Sponsori

begonia